Landstede Groep

Docent Van der Weerd: ‘Coronavirus toont mogelijkheden in het onderwijs’.

09-04-2020

“Het is mijn laatste jaar, de kerstviering maak ik nog mee, maar dit laatste jaar zal ik nooit vergeten. Mensen in het onderwijs hebben in 14 dagen hun werk volledig zien veranderen”. Aan het woord is Kampenaar Henk van der Weerd (63), docent wiskunde aan het Ichthus College in Dronten. Het op afstand lesgeven houdt voor hem in dat hij in Dronten in een leeg klaslokaal zit met twee computers.

“Geen lawaai en geen gedoe. Op de ene computer vertel ik mijn verhaal, dat is het lesuur en op mijn tweede computer communiceer ik met de leerlingen. De hele wiskundesectie is aanwezig. Het is lastig toetsen af te nemen via de computer, want dat is fraudegevoelig. Van de 28 leerlingen van havo 3, kijken er 25, een aantal is ‘zoek’. Ik bel ze op, maar dan zeggen ze dat ze niet wisten dat het verplicht is. Ik kan ze niet zien via het schoolinternet”.
Vier dagen per week is hij van negen uur ’s morgens tot twee uur ’s middags op school. Tussen zeven en negen uur ’s avonds kunnen ze met mij chatten over dingen die ze niet begrijpen. Bijna alle docenten doen mee. Ik zie er iets heel moois is. Op deze manier lesgeven is noodgedwongen door het Coronavirus, maar ik sluit niet uit dat het een plaats gaat krijgen in het onderwijs, juist vanwege het individuele karakter, kan het leerlingen betere kansen geven. Ik zie dat de bescheiden leerlingen minder last hebben van de grote groepen waar ze anders in zitten. Één op één met de docent is een groot voordeel”. Hij zegt het lesgeven te gaan missen na zijn pensioen, evenals het contact met de kinderen. “maar het onderwijs bestaat tegenwoordig uit veel vergaderen, het is deels een administratieve aangelegenheid geworden. De autonomie van de docent is afgebrokkeld, terwijl er meer bij is gekomen. Daarvoor is de teammanager in de plaats gekomen, waar hij overigens prima mee over weg kan. Hij heeft mij altijd de ruimte gegeven en vertrouwen in mijn vakmanschap. De leidinggevenden moeten echter meer vertrouwen hebben in de docenten. En dan natuurlijk de bezuinigingen, daar hebben virale beroepen onder geleden”.

Bron: De Brug Kampen
Volledig artikel: https://issuu.com/brugmedia/docs/070420-brug/2

Stel je vraag

Contact

Ons telefoonnummer:
088-8507330

Telefoonnummer Het Perron Dronten:
(0321) 20 90 10

Ons e-mailadres: info@ichthusdronten.nl

Wilt u uw zoon/dochter ziek of beter melden? Klik dan hier.