Passend onderwijs
Wij zijn er voor alle leerlingen, dus ook voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Waar mogelijk zorgen wij voor een passende onderwijsplek. Daarbij houden we rekening met de behoeften van de leerling en de voorkeuren van de ouders/verzorgers. Daarover gaan we met elkaar in gesprek.
Tussenvoorziening Dronten
Wanneer leerlingen echt dreigen vast te lopen in het leerproces en er al wel diverse ondersteuning is geboden is het mogelijk om een leerling aan te melden bij de Tussenvoorziening Dronten. In samenwerking met de Gemeente Dronten hebben we deze voorziening tot stand gebracht.
Het kan zijn dat door ziekte, persoonlijke omstandigheden of anderszins er tijdelijk echt extra ondersteuning nodig is. Tijdelijk alle lessen in de Tussenvoorziening Dronten volgen of een aantal lessen en de rest in de stamklas is daarbij soms helpend. Er is extra ondersteuning: vaste vakdocenten en extra ondersteuning van de jeugdhulp moeten de leerling helpen weer te herstellen, zodat weer regulier onderwijs gevolgd kan worden of - als dit niet lukt - uit te stromen richting speciaal onderwijs. Al willen we dat proberen te voorkomen.
Daarnaast kunnen leerlingen waarvan de verwachting is dat zij niet direct vanuit het basisonderwijs of het speciaal basisonderwijs door kunnen naar het reguliere voortgezet onderwijs, worden aangemeld voor de Tussenvoorziening Dronten. De leerling wordt aangemeld bij het Ichthus College en daarbij wordt aangegeven dat extra ondersteuning van uit de Tussenvoorziening Dronten nodig is. Ook de eventuele overgang terug
vanuit (voortgezet) speciaal onderwijs (SO-VSO) naar een reguliere VO-setting kan via de Tussenvoorziening Dronten gaan. Bedoeling van de voorziening is dat leerlingen altijd terugkeren in het reguliere onderwijs, zodat ze daar een diploma kunnen behalen.
Grenzen aan passend onderwijs
Helaas zijn er ook grenzen aan wat wij jou kunnen bieden. Bijvoorbeeld wanneer je niet aan het groepsproces kunt deelnemen of bij extreem gedrag waarbij er gevaar is voor andere leerlingen of waarbij het onderwijsproces ernstig wordt belemmerd.
Wanneer je bij ons onderwijs volgt, moet er uitzicht zijn op het behalen van een diploma. Wanneer je een lichamelijke beperking hebt, moet je onderwijsbehoefte passen binnen de mogelijkheden en aanpassingen van de school. De school is niet ingericht op het verrichten van medische handelingen.
Naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso)
Het kan zijn dat je naar een school gaat voor speciaal onderwijs (vso). Het bevoegd gezag van de school vraagt dan bij het Samenwerkingsverband (SWV) een toelaatbaarheidsverklaring aan. Deze instantie beslist of je wordt toegelaten. Ook verdeelt het Samenwerkingsverband de zorggelden.
De wet op het Passend Onderwijs
De wet op het Passend Onderwijs is sinds 1 augustus 2014 in werking. Dat betekent dat elk kind recht heeft op onderwijs dat aansluit bij zijn of haar onderwijsbehoefte. Het accent is verlegd van "welke beperkingen heeft deze leerling" naar "wat heeft deze leerling nodig om een goede onderwijsontwikkeling door te maken". Een andere manier van kijken en denken die ervoor kan zorgen dat minder leerlingen naar het speciaal onderwijs gaan.
Alle scholen hebben een zorgplicht voor elke leerling die wordt aangemeld. Dat wil zeggen dat er een passende school moet worden gevonden voor elke aangemelde leerling. De schoolbesturen in de regio (het Samenwerkingsverband SWV 23-05) zorgen op deze manier samen voor een dekkend onderwijsaanbod, waarin de leerling de zorg kan ontvangen die aansluit bij de onderwijsbehoefte.
Kijk voor meer informatie ook op de site van het samenwerkingsverband Hanzeland VO.